2025-07-30
JULIAN RIISR
3 MIN LESING

Frykten for smør

Narrativet som formet en generasjon til å frykte naturlig smør, drevet av mangelfull forskning, til fordel for profitt i en ny vegetabilsk olje-industri.

Frykten for smør

Introduksjon

Frykten for meierismør hadde sin opprinnelse i den høyst tvilsomme diett-hjerte hypotesen til Ancel Keys introdusert i 1953. Hypotesen bygget på håndplukket data for å gi mettet fett skylden for hjertesykdom, iscenesatt for å promotere vegetabilske oljer til fordel for industrigigantene. American Heart Association, en organisasjon som mottok millioner av dollar fra vegetabilsk olje produsenter som Procter & Gamble, ignorerte århundre med tradisjoner for tilberedning av meierismør. I stedet presenterte de i samvirke med denne nye hypotesen et studie kalt "Seven Countries Study" der de håndplukket land for å underbygge konklusjonen, og ignorerte data som motbeviste hypotesen. Bevegelsen ledet til at helsemyndigheter svartmalte naturprodukter som meierier og løftet frem industrielle produkter bestående av transfett, i blant annet margarin, som senere viser seg svært skadelig for mennesker.

Meieri i historien

Meierismør har vært tilgjenelig for mennesker i 9,000 år, for eksempel i gamle skrifter antydes det brukt som medisin i gamle romerriket. Sherpaene har dessuten en lang tradisjon for "Yak butter tea", en te med høy andel smør, som sies å hjelpe mot ektrem kulde og inneholder mye energi som er nødvendig for lange klatreøkter i Himalaya-fjellene.

Sherpaer som drikker smørte

Sherpaer i Himalaya drikker tradisjonell yak butter tea for å bekjempe kulde og få energi til klatring

Forskeren som endrer alt

Ancel Keys kom med sin hypotese i 1953, der han gjorde smørets fett til syndebukk for hjertesykdom og presset på for vegetabilske oljer til tross for svake bevis. Han håndplukket data, stilnet kritikere som Yudkin som pekte på sukker som problemet, og møtte anklager om svindel for riggede studier.

Kolesterolmytenes opprinnelse

Tidlige 1900-talls kanineksperimenter skapte frykt for kolesterol, men bruk av planteetere ignorerte menneskets biologi. Keys forsterket dette i 1953, og overså betennelse og historiske høyt-fett dieter uten hjerteepidemier.

Eisenhowers hjerteinfarkt utnyttet

I 1955 ble President Eisenhowers hjerteinfarkt klandret på kosthold av AHA-grunnlegger White, som hypet Keys' ideer via media. Eisenhower byttet til margarin men døde av hjertesvikt likevel, noe som avslørte den lav-fett løgnen.

Seven Countries svindel

Keys' 1958 studie koblet smør til hjertesykdom ved å håndplukke nasjoner, ignorerte Frankrikes høyt-fett paradoks og sukkers rolle. Finansiert av regjeringen, skjevt data med fordommer som greske fasteundersøkelser.

AHAs industridukke

AHAs 1961 retningslinjer dumpet smør til fordel for oljer etter $1.7M fra Crisco-produsentene Procter & Gamble. De sertifiserte giftige transfett-margariner som sunne, og formet amerikansk politikk med åpenbar fordom.

Dommen

Denne smørfrykten var en profittdrevet svindel, som byttet næringsrik tradisjon mot industrielle gifter. Gjenopprett ekte mat—dump oljene, omfavn smøret.

Klar til å bekjempe matsvindel? Dykk dypere i notatene eller still spørsmål ved retningslinjene.

TRENGER DU BYGGBIOLOGI-HJELP?

Book en konsultasjon og få ekspertanalyse av ditt hjem og hage.